540 ve 541 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı yeniden gündeme getirilmeli

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 3 Şubat 2005 Saat : 2:16


 

24 Nisan Referandumunda “HAYIR” diyen Rumlar, sanki hiçbir şey olmamış gibi 17 Aralık AB Konseyi toplantısında Türkiye ile AB müzakerelerinin başlaması koşulu olarak Türkiye tarafından dolaylı da olsa tanınmayı talep ettikleri bir ortamda, bizim 25 Nisan günü yani referandumun ertesi günü, BM Genel Kurulu’na başvurmamız gerekirdi.

Çok iyi niyetli, tok gözlü ve kibar davrandık. Belki de bu kibar davranış, Türkiye’nin “Aman 17 Aralık’a kadar ses çıkarmayın, bir şey yapmayın” telkinlerinden kaynaklandı. Biz referandumdan sonra derhal BM’ye başvurarak Kıbrıs’ta Türklerin Annan Çözüm Planı’nın lehinde, Rumların da aleyhinde oy kullandığını belirterek, adada artık yeni bir durum bulunduğunu ve “Referandum” öncesi duruma dönüş olamayacağını BM kayıtlarına geçirmemiz gerekirdi.  Gene de geç kalmış değiliz.

Türkiye ve KKTC, Kıbrıs konusunda beraberce attıkları cesur atılımları ve en önemlisi 24 Nisan halkoylaması sonuçlarını, KKTC’nin izolasyonlardan kurtarılması yönünde diplomatik bir kazanca dönüşmesini bir türlü gerçekleştiremedi. Aslında hepimiz çağdaş Avrupalıların ve ABD’nin hatalarını anlayarak derhal Kıbrıslı Türkleri izolasyondan kurtaracak önlemleri alabileceklerini sandık.

Türkiye Referandum sonrası, Türklerin %65’lik “EVET” oylarını ve Rumların’da %76’lık “HAYIR” oylarını öne sürüp, KKTC’nin tanınmasını talep etmeyi, adeta hakkı olmayan aşırı bir talep ve korkulacak bir davranış olarak gördü. Aynı hataya biz de düştük. Hepimize “Tanınmayı istemek” kavramı bir öcü gibi gösterildiğinden, bir türlü bunu terennüm edemedik (dile getiremedik), hatta düşünmek bile istemedik. Ama istemeliydik.

Türk tarafı olarak fazladan bir şey istemediğimiz için, azını da elde edemedik, hatta pazarlık bile yapamadık. Oysa, BM’nin hazırladığı ve organize ettiği Annan çözüm planını reddeden Rum liderliği, 1 Mayıs’ta  AB üyeliğini elde ettikten sonra, uluslararası yargılara aldırış etmeden 17 Aralık AB Konsey zirvesinde 3 Ekim’de AB-Türkiye görüşmelerinin başlayabilmesi için Türkiye’nin kendisini “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak tanımasını istemeyi denedi ve başarılı da oldu.

Hem Birleşmiş Milletlerin, hem AB’nin temel ilkeleri, demokratik haklara ve hukukun üstünlüğü üzerine kuruludur. Kıbrıs’ta gerçekleştirilen 24 Nisan 2004 halkoylamasıyla, Kıbrıs’lı Türklerin oluşturduğu “Kıbrıs Türk devletinin” veya KKTC’nin resmi bir varlık olduğu ortaya çıktı ve adada barış ve çözüm isteyen tarafın da Kıbrıs’lı Türkler olduğu tartışmasız ispatlandı. Artık BM kayıtlarına göre varlığı resmen kabul edilmiş bir tüzelliğimiz var.

Kıbrıs’ta arzulanan barışa ve çözüme KKTC’nin engel oluşturduğu ve bu nedenle de KKTC’nin tanınmamasını öngören 540 ve 541 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı yeniden gündeme getirilmeli ve iptal edilmelidir.

Bunun yolu Annan Raporunu BM Güvenlik Konseyinde VETO eden  Putin’den geçiyor. Başbakan Erdoğan’ın Putin ile başlattığı sıcak ve samimi ilişkiler bize bu kapıyı açabilir.

Hadi Erdoğan. Bu güne kadar attığın olumlu ve yapıcı adımlara devam et. İpi göğüslemeye az kaldı…

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • Erdoğan Hristodulidis Görüşmesi
  • RUMLAR TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMAK İÇİN BAHANE YARATMAĞA ÇALIŞIYORLAR
  • Dünyada Hoş Bir Seda Bırakıp Giden Babam Prof. Dr. Hakkı ATUN
  • Kıbrıs Rum Yönetimi-ABD Anlaşması
  • AB Kıbrıs Müzakerelerinin neresinde?
  • Savaş Gerçekleri
  • Su Savaşları Başladı
  • İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?  
  • Sıra Kimde?
  • İsrail Güç Zehirlenmesine mi Girdi?
  • Okunma 190
    540 ve 541 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı yeniden gündeme getirilmeli için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar