AB zirvesinde perde arkası mücadele |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Konsey toplantısı 16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak.
Yapılmaya yapılacakta, perde arkasında, genişleme, anayasa ve Türkiye ile müzakereler konusunda sert çekişmeler ve restleşmeler var.
Konsey toplantısından sonra yayınlanacak olan sonuç bildirisinde yer alan genişleme paragrafları bildiriden çıkartıldı. Zirve sonuç bildirisinde genişleme bölümünde Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan ile ilgili paragraflar bulunuyordu.
Aşağıdaki “İlk taslak” sonuç bildirisinin Türkiye ile ilgili bölümünde, AB üyesi ülkeler görüş birliği sağlayamayınca değişikliğe gidildi.
İlk Taslak:
– Avrupa Konseyi 16-17 Aralık 2004’te Türkiye ile üyelik müzakerelerin 3 Ekim 2005’te başlayacağına dair aldığı kararı hatırlatır.
– Avrupa Konseyi ayrıca Türkiye’nin üyelik müzakerelerine başlamadan önce 10 yeni ülkenin üyeliğini dikkate alan Ankara anlaşmasına ek protokolü imzalama yükümlülüğünü hatırlatır. Konsey Komisyon ve Türkiye’nin protokol metni üzerindeki mutabakatını memnuniyetle karşılar ve biran önce imzalanmasını bekler.
Zirve öncesi AB’nin geleceğine ilişkin yoğun tartışmalar yaşanıyor. Anayasa krizinin yanı sıra bütçe konusunda da sorunların yaşandığı AB’de zirve öncesi heyecanlı bir bekleyiş var.
AB Dönem Başkanlığı, Anayasa referandumları sonrasında ortaya çıkan bütçe krizine bir de genişleme konusunda sorunların eklenmemesi amacıyla genişleme ile ilgili paragrafları son anda sonuç bildirinden çıkarttı. Son dakikalarda bir değişiklik olmaması durumunda 16-17 Haziran Zirve sonuç bildirisinde genişleme ile ilgili paragraflar büyük bir olasılıkla olmayacak. Şu andaki son taslak metni tam olarak aşağıdaki gibi.
– AB Konseyi 16-17 Aralık 2004’te Türkiye’ye ilişkin alınan kararını hatırlatır. Konsey, AB Komisyonu’nu Müzakere Çerçeve Belgesi’ni sunmaya davet eder .
– Avrupa Konseyi ayrıca Türkiye’nin üyelik müzakerelerine başlamadan önce 10 yeni ülkenin üyeliğini dikkate alan Ankara anlaşmasına ek protokolü imzalama yükümlülüğünü hatırlatır. Konsey Komisyon ve Türkiye’nin protokol metni üzerindeki mutabakatını memnuniyetle karşılar ve biran önce imzalanmasını bekler. Protokolün imzalanması, onaylanması ve uygulanması Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti dahil olmak üzere tüm AB üyesi ülkelerle ilişkilerinin normalleşmesi için önemli aşamaları oluşturacaktır.
AB Zirvesi’nin yeni taslağı Kıbrıs protokolünde onay ve uygulama istiyor. Bu nedenle, 3 Ekim Türkiye-AB müzakerelerinin başlatılması şartı olan Gümrük birliğinin aralarında Güney Kıbrıs’ın da bulunduğu 10 ülkeyi kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören ek protokolün bu hafta içinde Türkiye tarafından imzalanması gerekli.
Olası en mantıklı ve en uygun tarih, zirveden evvelki son gün olan 15 Haziran, Çarşamba günü.
Gelen bilgilere göre “İmza töreni” düşük düzeyde olacak ve 17 Aralık’tan beridir üzerinde fırtınalar koparılan “1963/4Ankara Anlaşması Gümrük Birliği Ek Protokolü”ne atılacak imzaları, Türkiye adına AB daimi temsilcisi olan T.C. Büyükelçisi, AB adına da dönem başkanı Lüksemburg Büyükelçisi koyacak.