Bay Burrowes Camiye de Bakacak mı? |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
İngiliz Muhafazakâr Partili milletvekili ve İngiliz Parlamentosu Kıbrıs Grubu Başkanı David Burrowes, Kasım ayında KKTC’ye yaptığı ziyaret sırasında Hıristiyan kiliseleri ve özellikle mezarların durumunun kendisinde “tiksinme” yarattığını ve “kutsal yerlere yönelik saygısızlıktan” sarsıldığını söylemişti!
Şimdi Bu Sayın Milletvekiline sormak lazım; her zaman beleş tatil yaptığı Güney Kıbrıs’ta hiç Türk mezarlığına, camilere, Türk köylerine ve Türk yerleşim yerlerine gitti mi acaba?
Gerçekten de çok merak ediyorum gidip gitmediğini ama muhtemelen gitmediğini düşünüyorum zira gitmiş olsaydı, tiksinmeden öteye midesi bulanıp başı dönecekti.
Zaman zaman kendime de soruyorum “Biz 21. Yüzyılda farklı şekilde bir Haçlı seferi mi yaşıyoruz” diye.
Burrowes, 10 -11 Mayıs tarihlerinde KKTC’de aralarında Paşaköy (Asha), Gaziköy (Afanya), Gazimağusa ve Nergisli (Yenagra) köylerini ziyaret edip, Rum mezarlıkları ile kiliselerini temizleyecekmiş.
Hazır Gaziköy’e gitmişken Arpalık’a (Agios Sozomenoz) köyüne de uğrayıver Bay Barrows. Yolunun üstünde. Akıncıları geçtikten sonra sağda. Orası bir zamanlar, daha doğrusu bundan tam 48 yıl evvel bir Türk köyü idi. Şimdi yerinde yakılmış yıkılmış hayalet bir köy var.
Hazır oraya gitmişken bir sor sana zahmet, ne oldu bu köye ve Türk köylüler nerede diye.
Temizleyeceksen ve de onaracaksan, işe Arpalıktan başlarsan daha iyi olacak.
Eğer Kıbrıs’a Baf havaalanından geldiysen yolunun üstündeki Yağmuralan (Vroisha) köyüne uğrarsan çok makbule geçer.
48 yıl evvel canlı bir Türk köyü olan bu yerleşim yerine gidebilecek bir yol bulabilirsen şanslısın derim sana.
Hadi şansın yaver gitti ve yola benzer bir şey buldun ve yürüyerek bir zamanlar bir Türk köyünün bulunduğu bu yere ulaştın. İşte o zaman bana telefon et hemen geleyim ve sana bir ödül vereyim.
Orada ne bir köy var artık ne de bu köye giden bir yol.
Hadi yolu bulamadın diyelim, Baf’taki Camii Cedid’i sor bari hazır oraya gitmişken. Baf’ın merkezi yerindeki Türk bölgesi içinde kalan tarihi Türk hamamı ve yanındaki cami, maalesef kaşla göz arasında yıkılmış ve kalıntılar alelacele temizlenerek arazi, otopark haline getirilmişti. Nerden çıktı bu oto park diye sorarsan pek bir şey kaybetmezsin.
48 yıldır aklın neredeydi Bay Burrowes?
Bizler soykırıma uğrarken, yüzlercemiz öldürülürken, evlerimiz, tarlalarımız yakılıp, köylerimiz yıkılırken ne gelmedin Kıbrıs’a da şimdi gelmeyi planlıyorsun?
Geçmişle uğraşmak istemiyorsan, bari Limasol’a git ve bir zamanlar Türk mahallesi olan bölgede, Ankara sokakta bulunan Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisini ziyaret et.
Çok değil daha evvelki gün, bu Cami’nin girişi üzerine gazyağı dökülerek ateşe verildi. Bu kundaklama ile kemerli bölümün üst tavanındaki mertekler tamamen yandı. Kapı ve pencere ile kapının üstündeki tarihi kitabe zarar gördü.
Bu Müslüman ibadet yerlerine ve mezarlıklarına ne ilk ne de son saldırı.
Yolun Lefkoşa’ya düşecekse, bir zahmet antik adı Chitocatamia olan Lakadamya (Lakatameia)’dan geçerken durdur arabanı da Türk Mezarlığını sor o köyde yaşayan Rum yerleşiklere.
Eline al bir süpürge ve Türk mezarlığını bulabilirsen iyice temizlersin.
Türk mezarlığı ne vakit yok edildi biliyor musun? 2005 yılında.
Mayıs 2005 tarihinde Lefkoşa-Deftera arasındaki yolun yenilenmesi ve genişletilmesi amacı ile yapılan çalışmalar sırasında, Lakadamya köyü çıkışında yol kenarında yer alan tarihi Osmanlı Mezarlığına gelinince, tarihi Osmanlı Mezarlığında yol genişletme kapsamı içine girdiği görülmüş ve mezarlıkta kazı yapıldığı vatandaşlar ve de özellikle Türkler tarafından fark edilmesin diye etrafı paravanlar ve perdelerle kesilerek çalışmalara devam edilmişti.
Şimdi artık Türk mezarlığı diye bir yer yok o tarihi Türk köyünde.
Sen o vakit de neredeydin be Bay Burrowes, şimdi tam bir Helenofil (Yunan hayranı) kesildin de, KKTC’deki Hıristiyan kiliselerini ve mezarlıkları gezip ahkam keseceksin.
Önce git hayranı olduğun taraftaki Türk cami ve mezarlarını temizle veya yerine koy, sonra gelirsin bizim tarafa!
Ata ATUN
ata.atun@atun.com
http://www.ataatun.com
18 Nisan 2012