Bush, Rice ve Zoellick |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Bu gün ABD Şahinlerinin “Siyah Kaplan”ı Dr. Condeleezza Rice, dünyanın en güçlü devleti olan ABD’nin Dış İşleri Bakanı olarak göreve başlıyor.
2 Kasımda yapılan ABD Başkanlık seçimleri sonrası Senato ve Temsilciler Meclisi’nde biraz sıkıntılar yaşandı.
Amerikan anayasasına göre, başkanlık seçimi sonucunun, Kongre’nin iki kanadı olan Senato ve Temsilciler Meclisi’nde usulen de olsa onaylanması gerekmektedir. 2 Kasımda yapılan ve sonuçları 4 Kasımda kesin olarak açıklanan ABD Başkanlık seçiminde, 2.ci kez Başkan seçilen George W. Bush’un yeni görevi, yürürlükteki yasalara uygun olarak 6 Ocak’ta onaylandı. Hatırlarsanız Demokrat Partili Senatör Barbara Boxer ve bazı Demokrat Parti milletvekilleri, Bush’un zaferini belirleyen Ohio eyaletindeki seçimde, yoğun biçimde usulsüzlük olduğunu savunarak seçim sonucuna karşı çıktılar. Bu karşı çıkma eyleminden sonra Senato ve Temsilciler Meclisi ayrı ayrı toplanarak itirazı değerlendirdi ve reddetti. Bunun üzerine Bush’un başkanlığı Kongre tarafından resmen 6 Ocak’ta onaylandı.
4 Kasım’daki zaferinden sonra ikinci 4 yıl için kabinesinde yaptığı atamalar ile John Ashcroft’tan boşalan Adalet Bakanlığı’na kendi hukuk danışmanı Alberto Gonzales’i ve Powell’ın yerine de Rice’ı getiren Bush, yeni dönemde yönetimin diğer isimleriyle tamamen uyum içinde çalışacak “uysal, Büyük Orta Doğu Projesine inanan ve de en önemlisi Evangelist ” bir kadro oluşturdu.
Kadrolaşma en tepeden aşağıya doğru aynı tarzda gidiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nı Colin Powell’dan devralan Condoleezza Rice’ın yardımcılığına da ABD ticaret temsilcisi Robert Zoellick getirildi. Şahinlerle aynı çizgide olan Zoellick patronu Rice gibi Rusya uzmanı ve Evangelist. Bu nedenle büyük bir uyum içinde çalışacaklar. Zoellick’in ünü, ABD’nin en büyük enerji kuruluşu olan Enron skandalını ortaya çıkarması ile başladı. Zoellick’in tüm bu vasıflarına ilaveten uluslararası ekonomi ve dış politikada da büyük deneyimi var.
Genelde ABD Başkanları ilk Başkanlık dönemlerinde 2.ci kez seçilebilmek için iç tribünlere yönelik icraat yaparlar. İkinci kez seçildikleri vakit de, tarihe adlarını yazmak için icraat yaparlar.
Bu nedenle G. W. Bush’un yukarda bahsettiğim atamaları ABD’nin dış dünyaya dönük politikalarında çok etkileyici bir rol oynayacak.
Çok başarılı bir kariyere sahip olan Rice, Forbes dergisinin, Ağustos 2004 tarihinde devlet başkanlarından yazarlara, şirket yöneticilerinden kraliçelere kadar dünyayı sosyal, ekonomik, kültürel ve politik açıdan etkileyerek değiştiren pek çok ünlü kadını yarıştırdığı sıralamada, en üstte, 1 numarada yer aldı ve bileğinin gücü ile Forbes tarafından “Dünyanın en güçlü kadını” ilan edildi.
ABD gibi dünyanın süper gücünün yeni ve etkili Dış işleri Bakanı olan Bayan Rice’ın, 2003’ün Ağustos ayında Washington Post’ta yayınlanan “Ortadoğu’yu Değiştirmek” başlıklı makalesinde, “Fas’’tan Basra Körfezi’ne kadar Ortadoğu’da 22 devletin sınırlarını değiştirecekleri” sözlerini dikkate aldığım vakit, dünya’da ve de özellikle Orta Doğu’da çok etkin, dengeleyici, taviz vermeyen, barışa yönelik, sertlikten uzak, iyi düşünülmüş ve adil bir dış politika izleyeceğine inanıyorum.
“Siyah Kaplan” Dr. Condeleezza Rice’ın bu gün devraldığı ve dünyanın kaderini etkileyebilecek güçteki bu yeni görevi, dünya barışı ve insanlık için hayırlı olsun diyorum….