Çok Koşullu Müzakere

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 3 Kasım 2004 Saat : 11:34


 

Avrupa Parlamentosu AB ile Türkiye arasında çok koşullu müzakere düşünüyor.

Avrupa Parlamentosu kulislerinde son günlerde konuşulanlar  müzakerelerin otomatik olarak üyelikle sonuçlanmaması gerektiği görüşünde. Bu müzakere döneminin son günü ve son aşaması belli olmadığı için de sonuç da garanti değil. Yani Türkiye’nin tam üye olarak Avrupa Birliği ailesine alınacağını hiç kimse kesinlikle söyleyemiyor. Bu olasılığa karşı Türkiye lehine üretilen çözüm ise müzakerelerin sonucunda gelecek olan tam üyeliğin diğer üye ülkeler tarafından onaylanması sürecinin sonuçları ne olursa olsun “Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin, Türkiye’nin Avrupa ailesi içine tam olarak girmesini güvence altına almak olmalıdır” fikri bu ara pek yaygın.

Alman Hıristiyan Demokrat Parti Başkanı Angelika Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac “İmtiyazlı Ortaklık” düşüncesini  kronik hayırcılara karşı taviz olarak düşünmektedirler. Bu düşüncelerine ilaveten müzakerelere başlansa dahi, Türkiye’nin bugüne dek görülmedik bir siyasi denetim altına alınması ve olası üyeliğin 2014 sonrası gerçekleşmesini ciddi ciddi  düşünüyorlar.

Kulislerde konuşulanlara göre Türkiye’en istenecek başlıca talepler arasında; Türk ordusunun en kısa sürede Kıbrıs’tan çekilmesi, Türkiye’nin Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetini tanıması ve her tür işbirliğine başlaması,  Türkiye ile Ermenistan’ın barışması, Alevilerin Müslüman azınlık olarak yasal korunmaya alınması ve Kürtçenin resmi dil olarak kabulü de var. Bunlara ilaveten Türkiye’nin henüz tam anlamıyla Kopenhag Kriterleri’ni yerine getirmediği düşüncesi hakim ve yukarıdaki ana taleplere ilaveten aşağıdaki masum yavru talepler de gündemde.

Bunlar;  Yeni bir anayasa, Güneydoğu için özel bir ekonomik kalkınma programı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Savunma Bakanlığı’na bağlanması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının tam olarak yerine getirilmesi, Ermenistan sınırının açılması, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması ve Ortodoksların Bizans döneminden beri süre gelen, Katoliklerin Papası ile eşdeğerdeki, Fener Patriğinin Ekümenik unvanının Türkiye tarafından kabulü.

Bir şekilde artık Avrupa Parlamentosu’nda Aralık ayında oylanacak Türkiye raporunun taslağı ortaya yavaş yavaş çıkmaya başladı.  Taslakta Ankara için çok koşullu bir müzakere süreci de öneriliyor.
Bütün bunlara ilaveten Türkiye’nin  olası üyelik zamanı geldiğinde de, Avrupa kamuoyunun düşüncesinin dikkate alınması gerektiği görüşü de çok yaygın. Bu çok nazik bir tanımlama ama bana göre bunun tanımı Referandum’da olabilir. Avrupa Birliğinin 25 üyesi, Türkiye’nin olası üyelik günü geldiğinde kendi içinde ayrı ayrı Referanduma da gidebilir demektir.
Ben bu müzakereleri “Uzun bir görüşme ve Avrupa standardında yaşam ve yönetim sürecinin başlangıç noktası” olarak tanımlamaktayım. Aynen liseyi bitirmiş ve zorlu Üniversite giriş sınavında başarı gösterip Üniversitede bir bölüme girebilmiş bir öğrencinin önündeki çalışma dolu günler ve mezuniyet beklentisi gibi. Bu öğrencinin önünde bir diploma almak hedefi ve mezuniyet tarihi var. Türkiye’nin de önünde bir tarih olacak. Eğer öğrenci, kendisine verilen ev ödevlerini yaparsa, dersine çalışırsa ve de sınavlarda başarılı olursa,  asgari 4 yıl sonra mezun olup diplomasını alacaktır.

Türkiye’de AB karşısında aynen bu koşullar altında. Eğer kendisine verilen ödevleri yapar, sınavlarda başarılı olursa, AB’ye girme olasılığı var ve bunun da en yakın tarihi 2014…….

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • Kötü Komşu Ev Sahibi Yaptı
  • AB’DEN YENİ “SEVİLLA HARİTASI”
  • Erdoğan Hristodulidis Görüşmesi
  • RUMLAR TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMAK İÇİN BAHANE YARATMAĞA ÇALIŞIYORLAR
  • Dünyada Hoş Bir Seda Bırakıp Giden Babam Prof. Dr. Hakkı ATUN
  • Kıbrıs Rum Yönetimi-ABD Anlaşması
  • AB Kıbrıs Müzakerelerinin neresinde?
  • Savaş Gerçekleri
  • Su Savaşları Başladı
  • İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?  
  • Okunma 62
    Çok Koşullu Müzakere için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar