Daha iyi birşeyin peşinden koşmak için iyi birşeyi reddetmek |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Daha iyi birşeyin peşinden koşmak için iyi birşeyi reddetmek
23 Ekim 2015, Cyprus Mail. “Rejecting something good to run after ‘something better” by Nikos Rolandis
27 Ekim 2015, Diyalog gazetesi “Rolandis’ten tarihi itiraf” başlıklı yazı
AİHM’in Dimopulos kararı ile mülk sahibinin hakları zayıflamıştır” diyen Rolandis, 1981’de 15 bin kişi olan TC kökenlilerin kişi başı 5 bin dolarlık tazminatla geri gönderilmesini Rum tarafının reddettiğini açıkladı.
Rum Yönetimi Dışişleri eski bakanlarından Nikos Rolandis, Cyprus Mail gazetesinde yayımlanan makalesinin ikinci bölümünde tarihi itiraflarda bulundu.
“Mülkiyette kullanıcının haklarına karşı mal sahibinin hakları” başlıklı bölümde, 2010 yılına kadar bu sorunun sınırlı düzeyde olduğunu belirten Rolandis “Ne var ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Dimopulos ve diğerlerinin,Mart 2010 ,Türkiye’ye karşı açtıkları dava bizlere hiçbir yarar sağlamadı.Karar özellikle aradan 35 yıl sonra mülk sahibinin haklarını ciddi ölçüde zayıflatmaktadır” dedi. Rolandis, yazısını şöyle sürdürdü:
Türkiye’den Kıbrıs’a yerleşenler :
1978 İngiliz Amerikan Kanada Plan önerilerinde ( bugüne kadar bize sunulan en iyi Plan ) Türkiye’den Yerleşikler söz konusu değildi. İtirazıma rağmen bu Planı reddettik.( o dönemde ben Dışişleri Bakanıydım). 1981 de yerleşiklerin sayısı 15,000 di ve bunlar, benim ve BMGS Kıbrıs Özel Temsilcisi Hugo Gobbi ile mutabık kaldığım plan çerçevesinde kişi başına 5000 ABD doları tazminatla dönmeye hazırdı.(Amerika faturayı karşılamayı kabul etmişti ).Bu Plan sonunda bizim tarafımızdan reddedildi. Böylelikle Yerleşikler Kıbrıs’ta kaldı ve bugün sayıları muhtemelen 200300 bine ulaştı. Bizler,aradan 40 yıl sonra yüzbinlerce insanı pratikte nasıl geri gönderebiliriz?
Dönüşümü Başkanlık
1978 İngiliz Amerikan Kanada Planında dönüşümlü Başkanlık yoktu. 1983 ve Planı biz reddettik. Dönüşümlü Başkanlık1983 ve sonrası gündeme geldi.
İki Kesimlilik :
Önceleri iki bölgeli iki toplumlu federasyon vardı. Tedricen iki kesimlilik hayatımıza girdi ve sonunda,8 Temmuz 2006 da, Talat Papadopulos arasında varılan mutabakatla resmiyet kazandı.
Magosa ve Güzelyurt :
Bir zamanlar biri Doğu’da diğeri kuzey batıda kucaklayabileceğimiz iki gelin gibiydiler. Elimizin ucundaydılar. Onlara parmaklarımızla dokunabiliyorduk. Bugün ise sadece rüyalarımızda ve hedeflerimizde var olabiliyorlar.
Sonuç vermeyen yıllık yürüyüşlerimizle var oluyorlar. Her ikisi de reddettiğimiz çeşitli planlarla birlikte buharlaştılar. Nikos Anastasiadis, yılların günahlarına bulaşmış bayrak koşusu flamasını devraldı. Karşısında sadece Kıbrıslı Türkler değil flamayı kirletmiş olan Kıbrıslı Rumlar da var…
Bunların bazıları günahlarından affedilmeleri için Dante’nin merhametine sığınmalıdırlar.
Cumhurbaşkanına tavsiyem,mümkün olan en iyi çözümü sağlamak için görüşmelere devam etmesidir.Yılların yarattığı zor ve acılı olabilecek saygın bir çözüm.! Kasulides’in geçenlerde ifade ettiği ve benim de sık sık tekrarladığım husus şudur:
“Eğer Akıncı ile bir yol bulamazsak gelecekte başka kimse ile bulamayacağız.”
Sonuçta, bir ölçüde aptallığımız nedeniyle, varacağımız yer kendimizin de yaratılmasında katkıda bulunduğumuz, Taksim ve daha da kötüsü işgal bölgesinin Türkiye’ ye ilhak edilmesidir. Türkiye’nin eski Cumhurbaşkanı İnönü’nün bir zamanlar dediği gibi,” Türklerin gayret göstermesine gerek yoktur, Rumlar bizler için yeterince çalışıyor.” Ona bir kez daha ödül vermeyelim. Tarihin kum saati tükenmeden harekete geçelim!