Hazır Olun 2005 Başında Görüşmeler Tekrar Başlayacak |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Eğer Annan Planı çerçevesinde yaptığımız görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanırsa yeni görüşmelerin 2005 yılı başında tekrar yapılacağı tüyosu bizlere zaten Şubat-Mart-Nisan 2004 tarihlerinde Lefkoşa Uluslar arası Havaalanında (Yerolakko) görüşmelere katıldığımız dönemde verilmişti. Bunu daha evvel köşemizde de dile getirip sizleri bu konuda bilgi sahibi yapmıştık.
Günler yakınlaştıkça işaretler de bir bir gelmeye başladı.
Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu daha bugün, Türkiye’nin Aralık ayına kadar Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tanımaması ve Kıbrıs’tan askerlerini çekmemesi halinde, müzakere tarihi verilmesini “yasadışı” sayacaklarını belirterek ilk işareti verdi.
Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Thasos Papadopulos Yakovu’nun arkasından destek atışı yaparak, Türkiye’den bir şeyler koparmak için veto tehdidini sonuna kadar sürdürmeye niyetli olduğunu ortaya koydu. Türkiye’nin Kıbrıs’a karşı yerine getirmesi gereken yükümlülükleri olduğunu belirterek, Ankara’nın tavrına göre VETO hakkını kullanacaklarını söyledi.
Yunanistan ise soydaşlarını destekler mahiyette Dış İşleri Bakanlığı kanalı ile Türk savaş uçaklarının Ege’deki uçuşlarını ve Türk Sahil Güvenlik botlarının Kardak kayalıklarına yaklaştıklarını iddia etmeye başladı.
Maksat gerginlik yaratıp, bir şeyler kopartmak.
Bence buradaki maksat, AB’nin Türkiye’ye tarih vermesi değil, Annan Planı çerçevesinde Kıbrıs müzakerelerinin 2005 başında tekrar başlatılmasıdır.
ABD hükümeti, Rum ve Türk kökenli Kıbrıslıların, 2005 yılı başlarında, BM himayesi altında yeniden birleşmeyi müzakere etmek için tekrar konferans masasında bir araya gelebileceklerini Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Thasos Papadopulos’a resmen iletti. Bunun nedeni yukarda bahsettiğim gibi bunun nedeni Washington’un stratejik açıdan çok önemsediği Türkiye’nin AB’ye giden yolunun Kıbrıs Rumlarının veto engeline takılabilecek olması.
Rumların Türkiye’yi Veto etmemek için öne sürdükleri koşulların başlıcaları ve olmazsa olmazları hangileridir.
· İşgal altındaki Kuzey'den Türk birliklerinin çekilmesi
· Türkiye’li göçmenlerin geri gitmesi
· Rum mallarının iadesi
· Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetinin Türkiye tarafından tanınması
Washington'un, Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetine yönelik yukarıdaki önerisi çok mantıklı ve cazip gözüküyor. Bana göre CB Thasos Papadopulos bu teklife, mevcuttan biraz daha fazla ödün koparmak için önce OHİ diyecek, olumsuz tutumunu sürdürecek ve 17 Aralık civarında da baskılardan bunalmış ve yumuşamış havasına girerek müzakerelerin başlamasına şartlı olarak NEI (evet) diyecektir. Şartı ise, Annan Planı çerçevesinde yeni Kıbrıs görüşmelerine başlamak için Annan planının kendi istek ve talepleri doğrultusunda tadil edilmiş şekli ile müzakere masasına konması olacaktır.
Hade Hayırlısı….