Kıbrıs’ta Çekirge istilası

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 6 Kasım 2004 Saat : 12:38


 

Binlerce yıl Kıbrıs’ın baş belası olan çekirgeler, 21.ci yüzyılın ilk başlarında yüzyıllardır yaptıkları gibi gene Kıbrıs’ı istila ettiler.

Baf’tan gelen haberlere göre Salı günü Kıbrıs’ın batı kesimindeki tarlalar, Kuzey Afrika’daki yaşam alanlarından daha yeşil çayırlar bulmak amacı ile denizi uçarak geçen milyonlarca çekirge tarafından istila edilmiş.

Pazar günü kümeler halinde ve yoğun bir bulut şeklinde denizi geçmeyi başaran çekirgeler ilk olarak Pazar günü görülmüş ve Salı günü öğleden sonra da çok daha büyük boyutlarda ikinci bir çekirge dalgası daha gelmiş. Çekirgeleri adaya taşıyan hem sıcak iklim hem de ılık rüzgarlar.

Geçmil yüz yıllarda, adanın ekonomisini çökertecek ve yetiştirilmiş tüm bitkisel ürünleri daha tarlada iken yok edecek denli zararlı olan çekirgeler, bu seferki gelişlerinde eskisi kadar zarar veremediler. Münferit bazı patates tarlalarının dışında, muz ve meyve ağaçlarına zarar verememişler.

Size 1354 yılında, yani tamı tamına 650 yıl evvel, geçmiş ve Seyyah Villani’nin Fiorentina Günlüğü adlı yapıtta basılmış bir anısından çekirgeler ile ilgili bir olayı aktaracağım.

“ (1354) .. Çekirgelerin önce Kuzey Afrika’da sayılarının artması ve sonra da Kıbrıs’a gelmeleri hakkında.

Bu yıl Kuzey Afrika’yı, Tunus’u ve komşu bölgeleri çok aşırı bir şekilde sürüler halinde çekirgeler istila etti. Tüm ülkeyi kapladılar ve toprak üzerindeki tüm yeşilliği kemirdiler ve yediler. Çürümelerinden ortaya çıkan kötü kokudan dolayı hava çok sağlıksız hale geldi ve ardından ölümler başladı. Tüm ülkede korkunç bir kıtlık baş gösterdi. Bu aynı çekirge felaketi, ertesi yıl Kıbrıs adasına saldırdı. O denli dehşetli idi ki, yollar ve tarlalar, yerden 30 cm. yüksekliğe kadar çekirge doluydu ve yeşil olan her şeyi mahvettiler.  Çekirgelerin yarattığı bu bulaşıcı çürümeyi önlemek için Kral, her yetişkin insanın ve adada yaşayan her kişinin, Baronun, din adamının, şehirli ve köylünün belirli bir ölçü kabı dolusu çekirgeyi bu iş için görevlendirilmiş kamu görevlilerine vermeleri gerektiği emrini verdi. Bu görevliler boş arazide uzun hendekler açtılar ve çekirgeleri bunun içine koyarak üstlerini toprak örttüler.  Ve bu karar uyarınca köylüler, bu konuyu yürüten ve bir deftere kayıtları geçiren görevli kişilerle, kendi parasal çıkarlarını tartışmak ve dostane bir şekilde işleri halletmek eğilimindeydiler; bu ölçü [dolusu çekirge] için ödendikleri belli miktar vardı ve bunu ödeyenlerin adını, [adadaki] herkesin kaydının bulunduğu görevlilere bildirmekteydiler; bu çekirge avı adada birkaç yıl devam etti. Çürümeyi önlemek ve tarlaları ferahlatmak bakımından çok faydalı olan [kralın gösterdiği] bu cömertlikten dolayı tüm adada büyük bir sıkıntı ve düzensizlik baş gösterdi.

Yukarıdaki paragrafta gördüğünüz gibi neredeyse aynı olaylar oldu ve aynı çekirge sürüleri adamızı işgal etti.

14.cü yüz yıl sorunlarına ilaveten şimdi de, toprağa, suya, havaya ve yaşayan her tür canlıya çok zarar veren kimyasal ilaçlar ortaya çıktı ve bu istilada da bu ilaçların kullanılması kaçınılmaz. Avrupa Birliği standartlarında kullanılacak olan bu ilaçların görünürde zehirlilik seviyesi düşük ve biyolojik olarak zaman içinde yok edilebiliyorlar, ama, her ne kadar çekirge öldürücü bu zehirli ilaçlar standartlara uygun olsalar da, doğaya ve vahşi yaşama çok sarsıcı bir darbe vuracakları da kesin.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • Erdoğan Hristodulidis Görüşmesi
  • RUMLAR TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMAK İÇİN BAHANE YARATMAĞA ÇALIŞIYORLAR
  • Dünyada Hoş Bir Seda Bırakıp Giden Babam Prof. Dr. Hakkı ATUN
  • Kıbrıs Rum Yönetimi-ABD Anlaşması
  • AB Kıbrıs Müzakerelerinin neresinde?
  • Savaş Gerçekleri
  • Su Savaşları Başladı
  • İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?  
  • Sıra Kimde?
  • İsrail Güç Zehirlenmesine mi Girdi?
  • Okunma 843
    Kıbrıs’ta Çekirge istilası için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar