Kıbrıslı Türklere Avrupa Birliği’nde Özel Birim

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 4 Şubat 2005 Saat : 2:16


 

Avrupa Birliğinin Kıbrıs’lı Türkleri destekleme sözleri yavaş yavaş uygulamaya dönüşmeye başlıyor. AB her ne kadar saat gibi çalışıyor gözükse de yapısı ve Parlamentosunun 25 üye ülkenin temsilcilerinden oluşması saatin biraz yavaş çalışmasına neden olmaktadır. AB Konseyinin oluşumunun görüşülecek konuya göre değişkenlik göstermesi, Parlamentoda milletler yerine siyasi görüş gruplarının temsil edilmesi, komisyonlar ve diğer kuruluşlar her ne kadar bir harmoni içinde çalışsalar da, yasalara yüzde yüz uyumlu, yavaş ve çok temkinli görev yapmaktadırlar.

Bu nedenle  24 Nisan öncesi ve sonrası Kıbrıs’lı Türklere verilen sözler ve yapılması düşünülenler ancak yavaş yavaş realize edilme aşamasına gelmeye başladı.

Hatırlarsanız geçen hafta, AB Komisyonu, Genişlemeden Sorumlu Komiser Olli Rehn’i, Kıbrıs’ı ayıran Yeşilhat’tan geçen bitki ve hayvan ürünlerinin sağlık kontrollerini yürütecek, on kişilik bir heyet kurmakla görevlendirmişti. Bende bu nedenle Yeşilhat üzerindeki kontrolün, yavaş yavaş Rumların hegemonyasından çıkıp AB denetimi altına gireceğinden bahsetmiştim.
Şimdi atılan adımlarda bir gelişme daha var. Kıbrıs’ta düzenlenen referandumdan bu yana Kıbrıs Türk toplumuna karşı Avrupa Birliği’nin diğer kurumlarına oranla daha olumlu bir çizgi benimseyen ve daha korkusuzca davranan AB Komisyonu, yeni bir açılım gerçekleştirerek, Genişleme Dairesini tekrar yapılandırdı ve “Kıbrıs Türk toplumu için özel bir birim” oluşturdu.

Bu yeni yapılanmaya göre, içinde Türkiye’nin de yer aldığı Aday Ülkeler Birimleri ve Katılım Sürecinde Olan Ülkeler Birimlerine ilaveten bir de Kıbrıs Türk Toplumu Görev Bölümü eklendi.

Tümü AB toprakları içinde olan Kıbrıs adasının güney kesiminde yer alan  Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti’nin AB üyesi olması nedeniyle Kıbrıs konusunu genişleme başlığı altında ele alamayan Komisyon, Kuzey Kıbrıs ile ilişkin sorunlarla uğraşabilmek için çareyi bu birimi oluşturmakta buldu.

Bölümün şefliğine, aynı zamanda Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti ile üyelik sonrası görüşmeleri sürdüren ekibin başkanı olan Leopold Maurer getirildi. Maurer dün sıcağı sıcağına KKTC’ye gelerek hem KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat’la hem de Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş ile birer görüşme yaptı.

Bence bu Kıbrıs Türk Toplumu için özel bir birim oluşturma kararı bir tanıma anlamı içermese de Kıbrıslı Türklerin “farklı bir yapı” olduğunu bir kez daha teyit etmiş oluyor.

Bizim şimdi yapmamız gereken, Kıbrıslı Türklerin “farklı bir yapı” olduğunu Birlemiş Milletler genel kuruluna da kabul ettirmek olmalı.  Kıbrıs’ta arzulanan “Barışa ve Çözüme” KKTC’nin engel oluşturmadığı 24 Nisan referandumu ile ispatlandığı için KKTC’nin tanınmamasını öngören 540 ve 541 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını yeniden gündeme getirebilmeliyiz ve iptal ettirmeliyiz. Bence genel konjöktür şimdi buna çok uygun.

Anlaşılan Dünyanın sağ duyusu artık bizim tarafa geçmeye başlıyor.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • Erdoğan Hristodulidis Görüşmesi
  • RUMLAR TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMAK İÇİN BAHANE YARATMAĞA ÇALIŞIYORLAR
  • Dünyada Hoş Bir Seda Bırakıp Giden Babam Prof. Dr. Hakkı ATUN
  • Kıbrıs Rum Yönetimi-ABD Anlaşması
  • AB Kıbrıs Müzakerelerinin neresinde?
  • Savaş Gerçekleri
  • Su Savaşları Başladı
  • İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?  
  • Sıra Kimde?
  • İsrail Güç Zehirlenmesine mi Girdi?
  • Okunma 51
    Kıbrıslı Türklere Avrupa Birliği’nde Özel Birim için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-1 kktc-bayrak kktc-tc-bayrak- kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar