KKTC Uluslararası Öğrenci Birliği tarafından Yunus Emre Enstitüsünün Lefkoşa Merkezindeki Konferans Salonunda Cumartesi akşamı, Prof. Dr. Ata Atun, KKTC’de eğitimlerine devam eden Uluslararası Öğrencilerimize yönelik, özellikle içeriğinde Filistin ile Kıbrıs adasının tarihlerinin ve Kıbrıs Türklerinin varoluş mücadelesinin de yer aldığı, “Kıbrıs ve Filisitn, Benzerlikleri ve Ayrılıkları” başlıklı bir konferans verdi.
Filistin’in ve Kıbrıs’ın tarihini Milattan Öncesinden başlayarak anlatan Atun, her iki halkın yüzyıl öncesinden başlayan sorunların kökenlerini ortaya koydu. Filistin halkının Filistin bölgesindeki topraklar üzerindeki haklılığının binlerce yıl geriye gittiğini, İsrail devleti kurulduktan sonra Filistinlilerin topraklarını sattığı iddiasının doğru olmadığını, bu yalanın çok mahirane bir şekilde dünya medyasını ellerinde tutanların sanki de gizli bir gerçekmiş gibi aleni bir şekilde dünya medyasına servis ettiklerini ve neredeyse tüm dünyayı inandırdıklarını, gerçekte Filistinlilerin topraklarını önce bölgeyi yöneten İngiliz Manda Yönetiminin uygulamaları ile sonra da İsrail devletinin ve Yahudi göçmenlerin silah zoru ve taraflı mahkeme kararları ile Filistinlilerin ellerinden zorla alındığını belirtti.
Aynı yöntemlerin Kıbrıs’ta da uygulandığını, 1878 tarihinde Kıbrıs adası İngilizlere kiralanırken adanın topraklarının yüzde 85’inin Türklere ve Osmanlı Vakıflarına ait olduğunu, aradan geçen 27 yıldan sonra bu toprakların büyük bir kısmının evrak oyunları ile zorla el konduğunu ve el değiştirdiğini anlatan Atun, günümüzde Filistin ve Kıbrıs’ta yaşananların, geçmişi bilimekle kendiliğinden ortaya çıktığını vurgulamıştır.
Katılımcıların ilgi ile dinledikleri konferans sonrasında konuşmacı Prof. Dr. Ata Atun soru yağmuruna tuttuldu.
Konferans bitince tüm katılımcılara, katılım belgeleri takdim edildi.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerine, Turkish Foreign Policy 2 derslerinde değerli akademisyen Dr. Öğretim Üyesi Şuay Nilhan Açıkalın hocamızın daveti ile “Geçmişten Günümüze Kıbrıs” konusunu iki farklı günde ve iki bölümde İngilizce olarak anlattım.
İzleme Adresi: https://youtu.be/ZpxNhPyjCHc
Kıbrıs İlim Üniversitesi Dekanı olarak Türkiye’nin tanınmış Düşünce Kuruluşu ASAM üyelerine verilen konferansta, “Türkiye ve KKTC’nin jeopolitik ve stratejik bağı”nın genel değerlendirilmesi, “KKTC’nin Türkiye için önemi”, “Türkiye’nin KKTC için önemi” ve “Maraş’taki Vakıf malları” hakkındaki gerçeklerin anlatımı..
İzleme adresi: https://youtu.be/zv39AgY5F3I
Kıbrıs İlim Üniversitesi Dekanı olarak ULUSAL KANAL’da, 1 Haziran Salı günü T.C. Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun Batı Trakya ziyareti ve Başbakan Kyriakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Dendias ile yaptığı görüşme ve Türkiye-Yunanistan ilişkileri hakkında bilgilendirme yaptım.
İzleme adresi: https://youtu.be/_VtpZaAX7UA