Mısır ve Kıbrıs |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Mısır’lı yetkililerin açıklamalarına göre Mısır ile Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti arasında her alanda işbirliği ve destekleme anlaşmaları imzalamak için tüm çalışmalar bitmiş ve tam bir fikir birliği var.
Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Dış İşleri bakanı Yakovu’nun bu günlerde yapacağı resmi Mısır ziyaretinde, başta Mısır Dış İşleri Bakanı Abul Geit olmak üzere diğer tüm yetkililerle görüşmelerde bulunacak ve iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerinin çeşitli alanlarda geliştirilmesi amacıyla bir dizi de anlaşma imzalayacak.
Bu ziyaret, özellikle ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve pekiştirilmesinin yanı sıra, yapılacak toplantılarla iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konular üzerinde sorunsuz mutabakatı sağlayacak ve başta ticaret ve ekonomi olmak üzere ikili ilişkilerin ilerlemesine ivme kazandıracaktır.
Günümüz verilerine bakarsak, iki ülke arasında ticaret hacminin geçen yıl artarak $25,000,000 ABD Dolarına ulaştığını, bunun $23,000,000 Mısır'ın Kıbrıs'a dış satımı, $2,000,000 ise Kıbrıs’ın Mısır’a dış satımı şeklinde olduğunu görürüz. Buna karşın, Mısır'daki Kıbrıs yatırımlarının ise turizm, mühendislik ve kimyasal endüstri başta olmak üzere 115,000,000 Mısır lirası tutarında olduğunu ve de devlet ihalelerinde Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetine ayrıcalıklar tanındığını görmekteyiz.
Şimdi tarihe bir göz atınız veya anılarınızı yoklayınız.
Sayın Spiros Kyprianu’nun Kıbrıs Cumhurbaşkanı olduğu 1978’i yıllarda, 18 Şubat 1978 günü, Mısır’ın çok tanınan ve aynı zamanda Mısır Cumhurbaşkanı Anwar Sedat’ın çok yakın bir arkadaşı olan Yousef Sebai Lefkoşa’daki Hilton otelinde 2 kişi tarafından öldürülmüş ve otel personeli de dahil olmak üzere onlarca insan rehin alınmıştı. Kıbrıs Hükümeti, katillerle yaptığı görüşmeler sonucu sorunu içinde Mısır’lılarında bulunduğu 11 kişi hariç ellerindeki tüm rehineleri serbest bırakmaları ve 11 rehine ile birlikte Kıbrıs Hava Yollarına ait DC8 tipi bir uçakla adadan ayrılmalarına izin vermeleri ile sonlandırılmıştı.
Ellerindeki 11 rehine ile birlikte Kıbrıs Hava Yollarına ait DC8 tipi bir uçakla Larnaka’dan bilinmeyen bir yöne doğru havalanan uçağı hiçbir ülkenin iniş izni vermemesi nedeni ile aynı uçak zorunlu olarak gene Larnaka hava alanına geri dönmüş ve içindeki katiller ve rehinelerle bir kenara çekilmişti.
Larnaka hava alanında hava korsanları tarafından rehin tutulan Mısır‘lıları kurtarmak için, içinde Mısır’lı özel Harekat komandolarının bulunduğu C130 Hercules tipi bir Mısır uçağı, 19 Şubat 1978 günü Larnaka Hava Alanına iniş yapmış ve uçağın açılan kapısından rehin tutulan uçağa operasyon yapmak amacı ile fırlayan Mısır’lı komandoların tümü de RMMO tarafından yaylım ateşine tutularak vahşice ve aptalca katledilmişti.
Bu olaydan sonra dönemin Mısır Cumhurbaşkanı olan Anwar Sedat, Spiros Kyprianu’yu “Cüce Adam” olarak tanımlamış ve iki ülke arasındaki ilişkiler de derhal son bulmuştu.
Bu trajik ve üzücü olayın üstünden sadece 18 yıl geçtikten sonra Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetinden Mısır'a ilk resmi ziyaret 1996 yapıldı ve o güne kadar kopuk olan ilişkiler onarılmaya başlandı. Aradan çok değil, sadece 25 yıl geçtikten sonra şimdi Mısır ile Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti arasında sıkı bir işbirliği var.
Geçen sene imzaladıkları Güney Doğu Akdeniz Ekonomik Bölge işbirliği anlaşması ile Türkiye’nin tüm itirazlarına rağmen Kıbrıs’ın güney sahilleri ile Mısır sahilleri arasında kalan Akdeniz’in Güney Doğu bölgesi içinde her tür ekonomik faaliyet, maden arama, petrol çıkarma ve denizcilik konusunda işbirliğine başladılar. Şimdi bunu ilerletiyorlar.
İnsana garip gelen, Mısır gibi, Müslüman ülkeler arasında liderliğe oynayan bir ülkenin, Müslüman olan bizlerle değil, Rumlarla her tür işbirliği yapması ve bize hiçbir şekilde arka çıkmaması…