Papadopulos Klasiği ve 2010

Prof. Dr. Ata ATUN

 
Yazarın tüm yazılarını görüntüle

  
 31 Mart 2006 Saat : 3:20


 

Evvelki gün Atina Üniversitesi Felsefe Fakültesi ve İtalya Üniversitesi Yunan Dili Kürsüsü öğrencilerine hitaben konuşan Papadopulos, “Annan planı, adanın yeniden birleşmesine olanak vermiyordu ve Kıbrıs’ı yeni maceralara sürükleyecekti” ifadesini kullanarak, “Annan planı yeniden gündeme gelirse daha büyük bir çoğunluk tarafından reddedilecek ve ülke için kötü sonuçları olacak” diyerek bizleri yeni bir Papadopulos klasiği ile tanıştırdı.

 

Buna Türkçede ipe un sermek diyorlar.

 

Papadopulos konuşmasında, Kıbrıs Rum tarafının kalıcı bir çözümden yana olduğunu savunarak, AB üyeliğinin, Kıbrıs Rum tarafının pazarlık gücünü artırdığını da söyledi.

 

Zaten AB’nin ağır topları, Kıbrıs sorunu çözülmeden Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetini AB’ye üye almanın büyük bir hata olduğunu itiraf etmeye başladılar. Artık hepsi bu hatanın  farkında ama atı alanın Üsküdar’ı geçtiği de bir gerçek.

 

Gerçekten de Papadopulos’un dediği gibi Kıbrıs Rum tarafının AB üyeliğinin, Kıbrıs konusunda Türkiye ile yapmayı hedeflediği pazarlık gücünü artırdığı kesin ama bu pazarlık ne vakit ve hangi koşullarda başlayacak ve nereye kadar gidecek. Asıl önemli olan da bu.

 

Papadopulos ve Yunanistan, Türkiye-AB müzakerelerini tepe tepe kendi çıkarları için kullanabilecekleri hesabı içindeler.

Bence çok yanılıyorlar.

 

Türkiye’nin AB katılım müzakerelerine bakış açısı biraz farklı.  Türkiye’nin aslı hedefi AB-Türkiye Ortaklık müzakereleri ile ekonomisini ve saygınlığımı daha da arttırmak, bölgede daha da etkili hale gelmek. Bunda da çok başarılı olduğu kesin. Minareleri gözüken köy kılavuz istemiyor.

 

Ekonomi geliştikçe, saygınlık arttıkça, zayıf taraf olarak gözüken Türkiye’nin eli de güçlenmekte. Bu gidişle zaten, Türkiye AB’ye girse de girmese de, 2010 yılı civarlarında Yunanistan ve Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti ekonomileri Türkiye’ye bağımlı hale gelecek. Globalizasyonun yani Kürselleştirmenin koşulları bunu gerektiriyor. Bunu görmemek elden değil.

 

Çok merak ediyorum, o vakit AB’nin arkasına sığınmaya çalışan Kıbrıs Rumlarını kim kurtaracak. Şimdiki güçlü gibi gözüken pozisyonları ne kadar güçlü veya nahif olacak. Tavizleri Türkiye vermeye devam mı edecek, yoksa Türkiye’nin taleplerini ve isteklerini Kıbrıs Rum tarafı istese de istemese de yerine getirmek zorunda mı kalacak.

 

Gidişat, ikinci seçeneğin çok daha mantıklı ve gerçekleşme olasılığının çok daha yüksek olduğunu söylüyor bana.

 

Sanırım Papadopulos’un gözlerinde at gözlüğü var ve AB üyeliğinin sarhoşluğu içinde. Aklına estiği gibi atıp tutuyor. Hedef Rum kesimindeki 28 Mayıs 2006 Milletvekilliği seçimleri ve 12 Şubat 2008 Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Sonrası tufan. Kendisinden sonra gelecek olan düşünsün. Asıl başı ağrıyacak olan da o olacak. Papadopulos’a ne?.

Prof. Dr. Ata ATUN Son 10 Yazı                                                                                  Yazarın Tüm Yazıları



  • Unutmadık!
  • ATA ATUN-ADA TV Programı
  • Nurlar İçinde Uyu Ali Ağabey
  • Yeni Suriye ve Türkiye
  • Güney Kıbrıs’ın NATO Aşkı
  • Kötü Komşu Ev Sahibi Yaptı
  • AB’DEN YENİ “SEVİLLA HARİTASI”
  • Erdoğan Hristodulidis Görüşmesi
  • RUMLAR TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMAK İÇİN BAHANE YARATMAĞA ÇALIŞIYORLAR
  • Dünyada Hoş Bir Seda Bırakıp Giden Babam Prof. Dr. Hakkı ATUN
  • Okunma
    Papadopulos Klasiği ve 2010 için yorumlar kapalı

    Yorumlara kapalı.

    Prof. Dr. Ata ATUN Makaleleri, Özgeçmişi, Yazıları Son Yazılar FriendFeed
    Samtay Vakfı
    kıbrıs haberleri
    kibris 1974
    atun ltd

    Gallery

    Şehitlerimiz-amblem kktc-bayrak kktc-tc-bayrak kktc-tc-bayrak-2 kktc-tc-bayrak-3 kktc-tc-bayrak-4

    Arşivler

    Son Yorumlar