Prof. Dr. Ata ATUN’un intihal yaptığına dair herhangi bir bulguya ulaşılmadı |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Prof. Dr. Ata ATUN’un intihal yaptığına dair herhangi bir bulguya ulaşılmadı
KKTC’de Lefke Avrupa Üniversitesi’nden atılan ve işlerine son verilen 2 akademisyen kadın, ülkenin önde gelen akademisyenleri olan LAÜ Rektörü Rektör Prof. Dr. Ahmed Bülend Göksel, Yrd. Doç. Dr. Umut Arık, Doç. Dr. Özlem Salman Günalp, Doç. Dr. Okan Veli Şafaklı ve Dr. Mustafa Ertanın, UKÜ’den Psikoloji Bölüm Başkanı Ayşe Başel, Prof. Dr. Semra Galip Paşazade, Yd. Doç. Dr. İsmet Esenyel ve YDÜ’den Prof. Dr. Ata Atun’u intikam almak amaçlı ve kendi siyasi görüşlerine uymadıkları temelinde intihal yapmakla suçlamışlardır.
Bununla da kalmamışlar KKTC’de YÖDAK (Yüksek Öğrenim Denetim ve Akreditasyon Kurulu) ile Türkiye’de YÖK’e (Yüksek Öğrenim Kurumu) şikayet yazısı göndermişlerdir.
KKTC’de ve Türkiye Cumhuriyeti’nde de akademik yaşamın yönetim merkezi olan YÖDAK ve YÖK, Prof. Dr. Ata Atun ile ilgili yaptıkları geniş ve akademik araştırmalar sonrasında akademik kurallara ve yaşama aykırı herhangi bir bulguya, akademik makalelerinde, akademik eserlerinde ve akademik çalışmalarında herhangi bir intihal olayına rastlamamışlardır. Bu gerekçe ile de herhangi bir disiplin tedbiri almak yoluna gitmeyerek, bulgularını da ilgili üniversiteye bildirmişlerdir.
Profesör olmak uzun ve çok zor bir aşamadan sonra elde edilebilen akademik bir unvandır. Kolayca elde edilebilen bir paye değil ve her aşamada tüm akademik belgeler ve diplomalar önce üniversite sonra da YÖK tarafından didik didik edilerek kontrol edilmekte, aday akademisyenler de zorlu bir sınava sokulmaktadır.
Bir çok ünlü bilim adamının ortak görüşü “Akademisyen olmayanların sadece duydukları ile insanları yargılamalarının hiçte hoş bir davranış olmadığı, kendileri gibi düşünmeyenleri aşağılamak, cezalandırmak ve karalamaya çalışmalarının sadece bunu yapanın kalitesini ortaya koyduğunu ve düzgün karakterli olsalardı buna tevessül etmezlerdi” yönündedir.