Rum ceza kanunuda yapılan değişiklik ile KKTCde toprak alanlar suçlu olacak |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Ceza Kanunu’nun 281’nci maddesinde yapılan değişiklik ile KKTC’de toprak alan veya kullanan AB vatandaşları suç işlemiş olacaklar
Bildiğiniz gibi adanın tümü 1 Mayıs 2004 tarihinde AB’ye girdi. Yeşil hattın güneyi fiilen AB’nin bir parçası ve tüm AB kuralları ve muktesebatı orada geçerli. Yeşil hattın kuzeyi, yani KKTC, toprak olarak AB içinde fakat idare olarak şimdilik AB’nin dışında. AB kuralları ve muktesebatı bir çözüm bulunana kadar kuzeyde geçerli değil.
Adada güçlü ve tek hakim oldukları 1974 öncesi yıllarda hukuku göz ardı edip hatırlamayan ve onun yerine “Silahın üstünlüğüne” inanan Rumlar, Türklere karşı her tür insanlık dışı davranışı yapmaktan hiç çekinmemişlerdi. O yıllarda ne AB ne BM ne de ABD veya İngiltere Rumlardan hesap sormadıkları için Rum yöneticiler, hiç bir şeyden çekinmeden Türk bölgelerine çocuk sütünün bile girişini yasaklama kararını alabilmişlerdi. 1974 sonrası silah gücünü ellerinden yitirince ve de sorunlarını artık silahla çözemeyeceklerini anlayınca aniden “Hukukun üstünlüğünü” hatırladılar ve daha evvel takmadıkları AB, BM, ABD ve İngiltere gibi yerlere baş vurarak sorunlarını “hukuk” kuralları içinde çözmek yoluna gittiler.
Bu nedenle de Papadopulos, Kıbrıs konusunu BM’nin siyasi platformundan çıkarıp AB’nin “Hukuk” platformuna sokabilmek için elinden gelen her çabayı gösteriyor.
Bunun son girişimini, KKTC’de toprak satın alan AB vatandaşlarına “Avrupai Tutukluluk Kararı Çıkartmak” ve kendi mahkemelerinde yargılayarak cezalandırmak şeklinde başlattılar. Amaç KKTC’yi çökertmek ve topraklarını yasal yollardan geri alabilmek, sonunda da Kuzeyin ve kuzey topraklarının çoğunluk sahibi olmak.
Bu amaçla, EDİ Milletvekili Andrula Vasiliu’nun daha önce Kıbrıs Rum Meclisi’ne sunduğu, “KKTC’den Kıbrıslı Rumlara ait malları satın alan veya kullanan” yabancı uyruklulara karşı “Avrupa tutukluluk emri çıkartılması”nı öngören “Kıbrıs Cumhuriyeti Ceza Kanunu’nun 281’nci maddesinde yasa tadilatı” önerisi, 17 Mart Perşembe günü genel kurul tarafından onaylandı. Söz konusu yasa değişikliği 26 Mart Cuma günü “Resmi Gazetede” yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Tadil edilmiş yeni Kıbrıs Cumhuriyeti Ceza Kanunu 281’nci maddesine göre KKTC’den taşınmaz mal alan AB vatandaşları ister KKTC’de olsunlar isterse de diğer bir AB ülkesinde olsunlar, haklarında (Rum) Kaza Mahkemelerinde “Avrupai tutuklama kararı çıkartılabilecek” ve arkasından da tutuklanacaklar. Bundan kaçmaları da olanaksız.
Yapılan değişikliğin kökeninde AB’ye giriş yatıyor. AB normlarına göre “Avrupai tutukluluk kararı” çıkarılabilmesi için işlenen suçun en az 1 yıl hapis cezasını öngörmesi gerekmektedir. Daha evvel tadil edilen yasada aynı hükümler ve kurallar varken cezası daha düşüktü. Eski yasaya göre KKTC’de “Kıbrıslı Rumlara ait taşınmaz malları” kullanan veya satın alan yabancılar için 6 ay hapis cezası ve 450 KL para cezası öngörülmekteydi. Ama bu ceza “Avrupai tutukluluk kararı” çıkartılması için yeterli olmadığı için EDİ Milletvekili Bayan Andrula Vasiliu Meclise sunduğu tadilat önerisi ile yasada değişikliğe gidildi ve eski yasada 6 ay olan hapis cezası 2 yıla, 450 KL olan para cezası da 5,000 KL’ye çıkartıldı ve tutuklama kapısı açıldı.
Bu yasaya göre artık KKTC’de taşınmaz mal alan veya kullanan her AB vatandaşı suçlu duruma düşecek ve (Rum) Kaza Mahkemelerince cezalandırılmak üzere nerede olursa olsun tutuklanarak Güney Kıbrıs’a getirilmesi talep edilecek.