Rum siyasi aktörleri -2 |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
“Kıbrıs Rum tarafındaki politik sahnede neler olup bittiğini anlamak için önce Rum siyasileri ve Rum siyasi partilerin politik yelpazedeki yerleri ile geçmişlerini bilmek, bu yapılaşmayı kavrayabilmek için de, biraz da olsa Kıbrıs’ın tarihi hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor” ……
Bu kelimelerle tanımladığım Kıbrıs Rum siyasi dünyasındaki değişmez aktörlerden birisi olan DIKO (Demokratik Parti), Makarios’un sıkı takipçisi ve çömezi Spiros Kiprianou tarafından 1976 yılında kuruldu. Spiros Kiprianou da aynen Glafkos Klerides gibi 1950 yılında Başpiskopos seçilen Makarios’un yanından seçildiği günden beri ayrılmayan, 1955’de EOKA’nın kuruluşunda rol alan, 1960’lı yılların başında Türkleri organize bir biçimde imha etme çalışmaları başlatılan “Akritas Planı”nın hazırlanmasında ve uygulamaya konmasında önemli görevler yapan bir politikacı.
Makarios, “Büyük Ülkü” olan Enosis’i gerçekleştiren Helen Dünyasının kahramanı olmayı ve tarihe bu unvanla geçmeyi hayal ederken, 1974 Mutlu Barış harekatı sonrasında adanın üçte birini bir daha geri alamamak üzere Türklere kaptırdığı için kahrından ölünce yerine Spiros Kiprianou seçilmişti.
Kiprianou (1976-2000) ölünce yerine Papadopulos (2000-2006), Papadopulos ölünce de yerine Marios Garoyan “Parti Başkanı” seçildi.
2004 Annan Planının tartışıldığı dönemde, DIKO plana büyük bir coşku ile karşı çıkmış ve dönemin DIKO başkanı ve Rum Cumhurbaşkanı olan Papadopulos TV’ye çıkarak ağlayarak Rum halkına “Hayır” çağrısı yapmıştı.
DIKO Kıbrıs Rum milliyetçiliğine sıkı sıkıya bağlı ve adanın sadece Rumlar tarafından idare edilmesi fikrini kendine ülkü edinmiş bir parti.
DIKO kurulmadan evvel de partiyi kuran taraftarlar hep Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetinden (Makarios’dan) menfaat sağladıklarından, parti kurulduktan sonra da bu menfaat düzenini devam ettirdiler. Bu nedenle de Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetine ve Kıbrıs Rum milliyetçiliğine sıkı sıkı bağlıdırlar.
DIKO çözüme ve Türklerle ortak bir devlet kurulması fikrine de, Kıbrıs Rum Cumhuriyetini Türklerle paylaşmamak için karşıdır. DIKO’lular için Kıbrıs Rum Miliyetçiliği, Helen Milliyetçiliğinden daha önde, birincil konumda ve daha önemlidir.
Tassoscular DIKO’nun tüm alt yapısı içine halen hakim durumdadır ve bu yapılaşma da günümüz parti başkanı Marios Garoyan’ın da partiye hakim olmak ve parti için dengeleri kurmak politikasını neredeyse olanaksız kılmaktadır. Garoyan hala daha parti başkanlığında eğreti olarak oturmaktadır. Bir olasılıkla 2010 yılı içinde veya en geç 2011 yılında Başkan Vekili Yorgos Kolokasidis Tassoscular tarafından DIKO’nun başına getirilecektir.
Garoyan’ın izlediği strateji gerçekte hükümetten çekilmek değil, müzakerelerle ilgili eleştirilerini arttırmak ve iki halkın liderleri arasında yapılan görüşmeleri içten sabote etmektir. Zaman zaman ortaya attıkları hükümetten çekilme tehditlerini pek yerine getirmek gibi bir niyetleri de yoktur. İstifa konusu kaçınılmaz olarak gündeme geldiğinde, hükümetten kendi istekleri üzerine ayrılmak yerine bir mağdur olarak “kovulmuşlar” tanımı altında ayrılmanın alt yapısını hazırlayarak ayrılmayı tercih edeceklerdir.
“Kıbrıs Rum Milliyetçiliği” güden ve aşırı sağcı bir parti olan DIKO son seçimlerde aldığı %17.91 oy ile 56 sandalyelik Rum Meclisinde 11 sandalye sahibidir. Mevcut koalisyonun orta boy ortağı olup Merkez Partisi olduğunu iddia etmektedir.
KS EDEK (Sosyal Demokratlar Hareketi) ve EURODİ (Avrupa Partisi) adlı Rum siyasi partilerinin tanımı, Parti başkanlarının kimlikleri ve konumları ile Rum tarafında kaynayan “Siyaset Kazanı” hakkındaki yazı devam edecek….