Türkiye’yi Tanıyor muyuz (5/7) |
Prof. Dr. Ata ATUN |
|
Tankını yapan, uydusunu fırlatan, uçağını imal kararını alıp, tasarım aşamasına gelen Türkiye elbette “Milli Gemi”sini de geçmiş yıllarda tasarlamış ve imal ederek yüzdürmüş durumda.
Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) yönetiminde, AKYA adlı 553 mm standart çaplı yeni tip ağır torpido üretildi. Torpidonun harp başlığı, elektronik devreleri ve sonar sistemleri ROKETSAN ve TUBİTAK yönetiminde imal edildi.
Milli Gemi’nin kısaltılmışı MİLGEM projesi ile muharip gemi üretimi başladı ve birincisinin adı Heybeliada (F-511), İkincisinin adı da Büyükada (F-512) olan gemiler üretildi. Firkateyn tipinde olan bu gemilerin özelliği radarlarda görülememesi.
Denizlerdeki son proje ise “Milli Çıkarma Gemisi.” 1964 yılında Kıbrıs’ta yaşanan Erenköy savaşından sonra Türkiye’nin adaya çıkarma yapamamasının nedenlerinden bir tanesi de elindeki ABD yapımı amfibik gemileri sınır ötesi bir harekatta ABD’nin izni olmadan kullanamayacağı idi.
Çok değil aradan sadece 50 yıl geçti. Proje ve tasarım aşaması bitmiş olan “Milli Çıkarma Gemisi”nin karinası (Ana omurgası) önümüzdeki aylar içinde kızağa konacak ve imalat başlayacak. Türk Deniz Kuvvetleri için imal edilecek olan “Milli Çıkarma Gemisi”, dünyanın tüm okyanus ve denizlerinde, her hava koşulunda seyir yapabilecek kabiliyette olacak ve denizcilerimiz için açık deniz eğitimini sağlarken, afet bölgelerine de acil yardım maksadı için kullanılabilecek donanıma sahip olacak.
Türkiye’nin dünya lideri olduğu deniz aracı “Sahil Güvenlik Botu.” Hızı saatte 75 deniz miline (140 km) kadar çıkabilen, kurşun geçirmeyen, asgari 60 cm. derinlikteki sığ suda seyir yapabilen ve radara yakalanmayan bu askeri kullanım amaçlı deniz aracı sadece Türkiye’de üretiliyor. Ortadoğu’da deniz kıyısına sahip birçok ülke, gereksinim duyduğu “Sahil Güvenlik Botlarını” Türkiye’den satın almayı tercih ediyor.
Bir anlamda hayalet uçaklar gibi olan botlar, 60 santimetre kadar sığ sularda 65 deniz mili hıza ulaşabilmekte. Radarlara yakalanmayan bu “Sahil Güvenlik Bot”unun imalatı gizlilik ve güvenlik çemberi altında yapılıyor. Tamamen Türk patentli olan botların yapımı; makine ve gemi-inşa, elektrik-elektronik, endüstri mühendislerinin yanı sıra savunma sanayi uzmanlarının da yer aldığı 120 personelle gerçekleştiriliyor.
Birçoğumuzun derinlemesine tanımadığı, fırsat oldukça çekiştirdiği Türkiye, günümüzde artık dünya savunma sanayi içindeki saygın ülkeler sınıfında yerini almış durumda. Dünya piyasalarında kabul görmüş “Otuz iki çeşit” gelişmiş ve son teknoloji silah üreten Türkiye hem bunları kendi iç piyasasında ve ordusunda kullanmakta, hem de dış ülkelere satmakta.
Bu askeri amaçlı silahların bazıları şunlardır;
Koç Grubuna bağlı Otokar’ın ürettiği üçüncü nesil ana muharebe tankı ALTAY, TSK’nin tüm zorlu sınavlarını geçerek dışa bağımlılığa son verdi. Bu tankın tasarımı, geliştirilmesi, prototip imalatı, test ve sertifikasyonu için 500 milyon Dolar harcandı…. (Devam Edecek)
Ata ATUN
e-mail: ata@kk.tc
Tweets by ataatunhttp://www.ataatun.com
10 Ocak 2014